onsdag 2 juli 2008

Svt-Husbilen på Spelmansstämma i Bingsjö



Vädret är helt perfekt på årets Bingsjöstämma. Hanna, Elin, Tove och Emma är några av dom hundratals spelmän som spelar under kvällen.



Och vi sände direkt för regionalsändningen i Falun.

Se inslaget om Myggen med stort M



Ni kanske borde ta på er lite myggmedel innan ni öppnar den här filen...

Tack för att ni räddade oss imorse!


Ett stort tack till dessa tappra spelmän på Bingsjöstämman som yrvakna spelade vacker folkmusik i vår Direktsändning på bara ett par minuters varsel. Tack!

När Inget blir som man Tänkt sig...

...den här morgonen har inte varit en av Husbilens bästa... Vi skulle sända live i Gomorron soffan i Sveriges Television klockan 7.55. Och det gjorde vi också. Men det blev inte riktigt som vi tänkt oss...

Vi kom hit till Bingsjö i natt vid halv ett och lyckades hitta -vad vi då tyckte var -ett superhärligt ungt spelmanspar. Vi kom överens om att dom skulle möta upp oss 30 minuter innan sändning. Därefter kollade vi igenom all teknik innan vi gick och lade oss. Livet lekte. Allt funkade.

...så blev klockan halv åtta på morgonen. Hela Bingsjö sov och ingenstans kunde vi se nåt livstecken. Och vårt spelmanspar lyste med sin frånvaro. Vi hade ingen möjlighet att ringa dom eftersom mobiltäckningen i Bingsjö är minst sagt undermålig. Deras mobiler fungerade inte.

Sara sprang upp på en camping och började ropa "Är det någon här som kan spela?" och så lite mer förtvivlat "Vi behöver nån som kan spela i teve om några minuter, snälla är det Nån som är Vaken?" Ingen svarade.

Sara hittade ett par på en luftmadrass som låg och sov. Hon skakade i dom och försökte få kontakt. Inte ett livstecken. Under tiden fixar Rikard med tekniken samtidigt som han försöker övertyga en tant i grannstugan att eventuellt kunna svara på ett par frågor i teve.

Sara springer vidare till nästa camping. Hittar en tjej som står och tvättar sig och som har två små barn intill sig. Tjejen heter Margareta och med tre minuter kvar till sändning går hon med på att ställa upp och spela. Sara och Margareta släpar barnvagnen över gräset och uppför kullen till Husbilen. Margaretas kille Daniel kommer efter, nyvaken, släpande på ett av barnen.

"Nu är det en och en halv minut kvar tills vi ska ut i sändning", hojtar Rikard som fått problem med att internetuppkopplingen som fungerade lysande en stund tidigare nu inte vill koppla upp oss.

Men så till slut funkar det och vi är ute i Direktsändning. Nu gäller det att improvisera och vi får en liten intervju med Margareta och Daniel efter att dom spelat tillsammans med två andra nyvakna spelmän som Rikard lyckats få tag i genom damen i huset bredvid. Det blir en kort sändning. Men det går. Och det mot alla odds.